Το κτήμα Χρόνη
Το κτήμα Χρόνη ιδρύθηκε στις αρχές του 2007 όταν η οικογένεια Χρόνη αποφάσισε μετά από 20 χρόνια σαν αμπελοκαλλιεργητές να κάνει τα πρώτα επαγγελματικά βήματα δημιουργώντας το οινοποιείο όπου στεγάζεται τώρα η επιχείρηση. Οι ιδιόκτητοι γραμμικοί αμπελώνες του κτήματος Χρόνη ανάγονται στα 60 στέμματα. Με προσωπική δουλειά, αγάπη και φροντίδα για το αμπέλι, γίνεται παραγωγή και εμφιάλωση περίπου στις 20.000 φιάλες κρασί ετησίως. Οι ποικιλίες που καλλιεργεί το κτήμα είναι Chardonnay & Sauvignon Blanc για λευκό ενώ στην παραγωγή βρίσκεται και το ασσύρτικο. Οι ερυθρές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, και το 2016 έγινε και η εγκατάσταση της ποικιλίας αγιωργίτικου.


Το κτήμα

Τα κτήματα βρίσκονται σε διάφορες περιοχές γύρω από την Αλιστράτη με σκοπό την εκμετάλλευση του μικροκλίματος της κάθε περιοχής. Οι πλαγιές στις οποίες ανήκουν βοηθούν στην αποστράγγιση της υγρασίας, στην καλή έκθεση στον ήλιο και στον καλό αερισμό.

Το οινοποιείο

Στο οινοποιείο γίνεται η παραλαβή της πρώτης ύλης όπου με σύγχρονα μηχανήματα πραγματοποιείται η επεξεργασία των σταφυλιών. Με δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας το οινοποιείο έχει την δυνατότητα να οινοποιήσει 10.000 λίτρα λευκό, 20.000 λίτρα ερυθρό και 5.000 λίτρα ερυθρωπό (ροζέ) οίνο.

Η κάβα

Στη κάβα του κτήματος πραγματοποιείται η ωρίμανση και παλαίωση των κρασιών σε σταθερές θερμοκρασίες γύρω στους 19°C. Η πληρότητα της φτάνει τις 7.000 φιάλες. Οι ερυθροί οίνοι που παράγονται στο κτήμα φυλάσσονται για τουλάχιστον ένα χρόνο και στην συνέχεια διατίθενται προς πώληση.

Το χωριό

Η Αλιστράτη ανήκει στο δήμο Νέας Ζίχνης του νομού Σερρών, σε υψόμετρο που φτάνει τα 300 μετρα. Νοτιοδυτικά της Αλιστράτης σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βρίσκεται το σπήλαιο, στη περιοχή πετρωτό, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.